Κάστρο

Κάστρο

Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων

Στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης των Ιωαννίνων διατηρείται μέχρι σήμερα μια μοναδική καστροπολιτεία, σημείο αναφοράς της πόλης, αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την πλούσια ιστορία της περιοχής. Αποτελεί το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο της ελληνικής επικράτειας, με αδιάκοπη ιστορία καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα κάστρα στην Ελλάδα που εξακολουθεί να κατοικείται μέχρι σήμερα.

Περάστε την μεγάλη πύλη με το οικόσημο του Αλή Πασά, και μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή, τότε που το κάστρο αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Εδώ αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα, εδώ δίδαξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, εδώ σπούδασαν την τέχνη του πολέμου οι μεγάλοι οπλαρχηγοί. Εδώ έζησε ο Αλή Πασάς, αυτή η εμβληματική και αινιγματική μορφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το μεγάλο του έρωτα με την κυρά-Βασιλική αλλά και την θανάτωση της κυρά-Φροσύνης, ερωμένης του γιου του.

Το κάστρο

Το επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες χτίστηκε επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α', το 528 μ.Χ., στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την οχύρωση του Βυζαντινού κράτους, μια φιλόδοξη εκδήλωση της κραταιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η σημερινή μορφή του Κάστρου είναι στο μεγαλύτερο μέρος έργο της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με ενσωματωμένες παλαιότερες βυζαντινές οικοδομικές φάσεις.Η έκταση μέσα στα τείχη του είναι 200 στρέμματα περίπου.

Τοποθεσία

Τα μουσεία της καστροπολιτείας

- το Βυζαντινό Μουσείο, στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ, με σημαντικότατες συλλογές νομισμάτων, γλυπτών και κειμηλίων

- το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκεται στο τζαμί του Ασλάν Πασά. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει τα Οθωμανικά λουτρά και τη βιβλιοθήκη με σπουδαία γραπτά μνημεία, καθώς και τοπικές φορεσιές, το δαμασκηνό σπαθί του Καραϊσκάκη και συλλογές αργυροχρυσοχοΐας.

- το Μουσείο Φώτη Ραπακούση, απέναντι από το Τζαμί του Ασλάν Πασά. Πρόκειται για μουσείο πολεμικής ιστορίας κυρίως, με σπουδαία εκθέματα από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και τους Βαλκανικούς Πολέμους.

- Μουσείο Αργυροτεχνίας. Προβάλλει την τέχνη της αργυροχοΐας που άκμασε στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύοντας τον πολιτισμό της Ηπείρου.

Φωτογραφίες

elGreek